Ambivalens
(lat. amb(i)- og præs. part. af valere 'gælde'), samtidig tilstedeværelse af to modsatte følelsesindstillinger til den samme person, genstand, situation eller aktivitet, som oftest varianter af kærlighed og had, sympati og antipati. Termen er indført 1910 af Eugen Bleuler og har siden fundet bred anvendelse inden for psykologi, psykiatri og psykoanalyse. Ambivalente følelser giver anledning til svære psykiske konflikter i barnets normale udvikling, hvor fx faderen på den ene side elskes og beundres, på den anden side mødes med trods og afvisning. Hos den voksne overvindes ambivalens-konflikten i reglen, idet den ene af følelserne får overtaget. Stærk ambivalens forekommer i flere psykiske lidelser, fx skizofreni og tvangsneuroser, evt. modificeret af forsvarsmekanismer.Tyg på det, smag på det, brug det, mærk det!
Ordet sættes fx i betydning i ordsprogene (følelsesmæssigt): "at vil blæse og have mel i munden", "både og", "skilt mellem to lejre".
Eksempler på en ambivalent følelse:
- at sidde med en kage, men at vil tabe sig.
- at vinde i lotto og bruge pengene på sig selv, selvom det tynger, at andre har mere behov for dem.
- at nedgøre andre for at ophøje egen status, selvom man ikke har lyst til at skade vedkommende.
- at starte krig selvom man ønsker fred.
- at ville have en god karakter til eksamen, men vil helst være fri for selve eksamen.
Ordet og følelsen kan fremkomme i mange sammenhænge, så næste gang du kommer i en situation med lignende blandede følelser, så stop op og tænk for dig selv: "nåååårh, så det er essensen af ambivalens"
Enjoy
I dagens danmark misbruges sproget mere og mere. Jeg igangsætter min egen lille revolution ved at finde nogle af de noble danske ord vi bruger alt for lidt, og tilbagegive deres eksistens i det danske sprog. Vær med på bølgen, og vær med til at gøre det danske sprog noget vi igen kan være stolte af; med hele sætninger og hele, pæne ord.
Kommentarer
Send en kommentar